Warning: Parameter 1 to NP_BadBehavior::event_PostAuthentication() expected to be a reference, value given in /home/jbenoene/public_html/mette_marta/nucleus/libs/MANAGER.php on line 331
Oostblog - Przygody w Polsce

30/05: Het was kerst

Categorie: General
Door: Maartje
Ik schrijf 23 december 2007 nog even neer. Ik schreef een draftje. Helemaal vergeten omdat ik in december genoeg om handen had. U bent die dag al helemaal vergeten omdat de dagen die erna kwamen belangrijker waren. Terecht, waarschijnlijk. Ik heb 'm ook alleen onthouden omdat mijn server dat in mijn plaats deed.

In het stikdonker aan de Colruyt, hét bedevaartsoort voor kalkoenshoppers en zwijnen op zoek naar truffels, stond een man met donker vel een lied te zingen. Het soort lied dat ze in Mekka nodig hebben, eerder dan in een provinciestad vol kerstverlichting. 't Is, laat ik zeggen, mijn stijl niet, maar wat stond het bijzonder, met een wagentje met wc-papier en volle melk zo'n lied, duizend-en-een-nacht als het vijf graden vriest. Toen ik thuiskwam was het water van de poezen al bevroren.

Het moet ook vreselijk zijn boodschappen te doen in een koud land te vieren waar de nacht begint om halfzes en niet in Mekka waar de zon schijnt en waar er altijd nog een plaats is een beetje verderop. Toen ik vertrok - mijn dynamo zong zijn eigen winters lied - kwam zijn bestelwagen aangereden.

Heel vreemd, om dat bijna een half jaar later terug te vinden en enkel daarom nog te weten dat die man daar stond te wachten op zijn witte camionette, zingend naast zijn volle melk. Hij had een fez op.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik vind het altijd zo hilarisch als mensen een hele tijd opzichtig staan te surplacen voor het rode licht en dan twee seconden voor het groen wordt opgeven en neervallen.

Gezichtsverlies van het ergste soort. Surplacen is zó jaren negentig.

07/10: Kop

Categorie: General
Door: Maartje
Twee korte nachten en ik ben stikkapot. Ik lig in bed en denk eraan om mij seffens serieus al op mijn goede heup te draaien en al te gaan slapen. Een zwaar hoofd toen ik nog wat aan het werken was en daar zit geeneens alcohol voor iets tussen. Zielig jong. Echt zielig. Ik zou hyperactief moeten zijn en morgen uitslapen, maar nee hoor, morgen sta ik op om negen uur en begin ik te werken om het werk dat ik vandaag zwaarhoofdgewijs heb laten liggen erdoor te krijgen.

Echt erg.

30/09: Rep

Categorie: General
Door: Maartje
Het eerste gedichtje dat ik vanbuiten leerde, 15 jaar geleden, ging van:

Haast je rep
uit je bed
dag ma dag pa
melk met chocola
vlug mijn jas boekentas
en naar de klas
snel de bel opzij opzij
en in de rij
maar oei wat nu gedaan
ik heb mijn pyama nog aan.


De Google leert mij dat het van Geert de Kockere is en wel degelijk leestekens bevat, maar ik heb de gewoonte het nog steeds onbewust op te rakelen zonder interpunctie. Voor mij was Rep jarenlang de hoofdrolspeler van het gedichtje. Toen had ik de schrijver door en nu is-ie zo zielig naamloos.
Categorie: General
Door: Maartje
Ik vind dat ongeloofelijk belangrijk. En ontroerend soms. Marie Kételslégers viel mij op door haar gekke naam. Haar beroep is aucune sauf la solidarité.

29/09: Wintertenen

Categorie: General
Door: Maartje
De wereld roept winter en de herfst is nog geeneens goed en wel begonnen. Maar ik wil wel al een sjaal aandoen, mijn bouillot opwarmen en lekker in de zetel kruipen met thee of achter mijn bureau gaan zitten en slurpend lezen in de eerste teksten van mijn cursus Russisch. Vroeger haatte ik de herst omdat de zomer zoveel toffer lijkt. Ik baalde van mijn verjaardag op het randje van de late herfst en wou in de zomer verjaren net als iedereen die ik kende.

In het middelbaar lustte ik geen thee, maar ik heb het altijd iddylisch gevonden een pot te maken en daarmee naar boven te trekken. En 't ruikt zo lekker. Ik heb thee leren lusten en de herfst leren appreciëren. De bomen achter mijn dakraam worden altijd op één nacht kaal en ze zijn nu nog maar aan verkleuren toe.

De kippen zitten in een huddle bij elkaar gepakt en zien er zo lekker fluffy uit in de wind en de kat slaapt sinds het begin van het academiejaar op een bureaustoel, zo compact als-ie maar kan. Ik denk dat ik mijn flanellen overtrek opleg, ik zie bijna wolkjes als ik adem 's nachts.

29/09: Financieel

Categorie: General
Door: Maartje
Ik heb deze week voor 400 euro rijlessen gekregen en ik heb echt niet het gevoel dat dat baanbrekende resultaten heeft. En ik heb ontgoochelend weinig verdiend met mijn bosmaaivakantiejob. Pfrt.
Categorie: General
Door: Maartje
Wim de Vilder zegt in Humo dat hij niet heel erg slim is en dus vaak iets moeten opzoeken op Google of Wikipedia. Ik doe zelf ook niet anders, vooral omdat Wikipedia artikels heeft in heel veel verschillende talen. 't Is boeiend om te lezen hoe verschillend de Poolse en de Russische versie van het lemma Stalin zijn. Er heeft zich zelf iemand beziggehouden met alle seizoenen van Thuis samen te vatten in het Engels. Ik ben dan iemand die dat leest, maar toch.

Maar waarom is het Wikipedia en Google zonder lidwoord? Men zoekt toch ook iets op in de Winkler Prins? Ik weet wel dat er maar één Wikipedia is en één Google, maar er is toch ook maar één zon en die krijgt wel een lidwoord.

-Kijk eens op de Wikipedia (want encyclopedie is toch verzwegen?).
-Zoek dat eens op via de Google (-zoekfunctie op je computer/-werkbalk op je desktop?).

Of is het zoals met boeken en zijn het eigenlijk gewoon titels? Ik vind dat er best lidwoorden bijmogen, ik ben er al de hele avond in mijn hoofd mee bezig en het gaat steeds natuurlijker klinken. Gewoon een kwestie van wennen.


26/09: Nomen Clatura

Categorie: General
Door: Maartje
Eerste les Russisch sinds lang. Ik had schrik voor een Poolse spraakwaterval, of tenminste een hoorbaar, lelijk accent, maar alles ging goed, of toch zo goed als mogelijk is. Alleen dat de professeuse mij Haartje heeft genoemd. Close enough, zou ik zeggen na het voornamendebâcle dat Polen was, maar ik heb toch liever de foute versie van mijn rij-instructrice, die zegt tenminste Saartje.

Ik heb al een beetje een burn-out met die rij-lessen erbij. Ik voel mij weer in het eerste jaar, met middagpauzes om op te vullen, al grasduinend in de Fnac. Een heel mooi prentenboek gezien over een eend en de dood, die vriendjes worden. En toen de eend stierf had de dood ook een vriendje om te begraven en bleef-ie helemaal alleen achter. Zo is het leven, dacht hij erbij, en ik was blij dat ik op dat moment een lunchafspraak had, ik sta niet graag te grienen tussen prentenboeken.

Bij Saramago is de dood vrouwelijk, maar in dit boek gaat het om een man. Zonderling.

Ik heb vandaag de pedalen mogen gebruiken, en ik ben niet stilgevallen, hetgeen volgens Irina hoogst-uitzonderlijk is. Ik verdenk Irina (of Irena, maar voornamen schijnen nog maar weinig te betekenen vandaag de dag) ervan dat tegen al haar studenten te zeggen, maar ik kan niet zeggen dat het niet leuk is om te horen. Ik ben ook maar een mens die leert autorijden tussen allemaal mensen die al kunnen rijden, of toch al een rijbewijs hebben.

Voorts roopt alles over lolletjes.
Categorie: General
Door: Maartje
Een eerste bericht vanop mijn Dell Inspiron 1521, en ik heb zelf al firefox en openoffice geïnstalleerd. Niet te geloven hoe volwassen en zelfstandig ik ben sinds ik slachtoffer ben geworden van een dubbel misdrijf. En dat allemaal in het rood en op kosten van de verzekering, via een achterpoortje dat ze daar zelf niet wisten zijn. En wat een gemakkelijk toestenbord, ik ben helemaal blind aan het typen en ik ben niet één van de mensen die daar in het tweede middelbaar hun dinsdagmiddag voor opofferden.

En ook het eerste bericht sinds ik mij op de openbare weg heb begeven in een auto (die keer op kamp niet meegerekend, dat was in het donker onder een brug in het midden van niemandsland). Ik ben op de fiets al een gevaar, dus goh, ik ben voorlopig alleen blij dat ik ongeschonden ben en Irena ook, en ik ga niet klagen dat ik de pedalen niet heb mogen gebruiken, ook al kan ik dat al. Irena was tenminste al in de wolken over mijn stuurtechniek.

En daar dan nog bij ook al les gehad vandaag, ik heb er zelfs een beetje hoofdpijn van gekregen.